אחד היסודות לבסיס קיום חיים על כדור הארץ הינו האוויר אותו אנו נושמים וליתר דיוק החמצן. ככל הידוע כדור הארץ הינו כוכב הלכת היחיד המאפשר קיום חיים של צמחים, בעלי חיים ובני אדם בפרט. טמפ’ האוויר משפיעה על הנשימה, כמו אבק, גזים והגובה על פני כדור הארץ וכל שכן סביבת המחייה והעבודה שלנו. לא בכל מקום ניתן לשלוט בכמות האבק, אך שימוש בגלאי אבק המחובר למכשור מדידה מקצועי כמו מונה ריכוז אבק יאפשרו סביבת עבודה נקייה מאבק ובריאה.
מרכיב הנשימה אצל האדם הוא אחד המרכיבים החשובים לצורך פעילותו ותפקודו:
חמצן – מרכיב הכרחי בתהליך הנשימה, 21% מהאוויר אותו אנו נושמים מכיל חמצן. החמצן נמצא גם במים ובחומרים אחרים החיוניים לקיומנו כבני אדם וגופים חיים על פני כדור הארץ. למרות היות החמצן מרכיב קיומי, עודף בחמצן או לריכוז חמצן גבוהה מסוכן ואף יכול לגרום לעיוורון.
פעילות תקינה ובריאה של גוף האדם מתבססת על יחס החמצן בדם – ריווי – בין ההמוגלובין והמוגלובין מחומצן כ-95% עד 100% במצבים הנורמליים (בגובה של מעל 1.6 ק”מ ערך ריווי של 92% הינו תקין, מתחת לכך יהיו קשיי נשימה ומתחת לערך ריווי של 80% אף יביא למצב של עילפון ונמקים).
נשימה – גוף האדם לצורך תפקודו צריך אנרגיה, לצורך הפקת אנרגיה זו הגוף קולט חומרים מהסביבה ואחת הדרכים הינה דרך הנשימה. האדם קולט אוויר אל תוך הריאות. הריאות מבצעות תהליך “חילוף חומרים” מצד אחד הדם סופג מן הריאות את החמצן למחזור הדם ומצד שני ממחוזר הדם עובר פחמן דו חמצני אל הריאות ונפלט מן הגוף החוצה.
תהליך נשימה הפיזיולוגי הוא הכנסת החמצן למחזור הדם, אל כדוריות הדם – אנרגיה – ובהמשך תהליך הנשימה הופך לתהליך נשימה תאי – שימוש באנרגיה זו לבניית התאים ותהליכים פנים תאיים אחרים.
אבק – שם כולל לחלקיקים קטנים הנשאים באוויר. אבק יכול להיות החל מעכבישון מסוג קרדית אבק הבית, דרך אבק שריפה, חול ועוד. שאיפת אבק גורמת לבעיית נשימה קלה וחולפת במקרים הקלים ובמקרים מסוימים כמו קרדית אבק הבית יכולה לגרום לאלרגיה ועד לחנק. באמצעות גלאי אבק ניתן לגלות ולאבחן את האבק ובעזרת מונה ריכוז אבק לאפיין את רמת ההפרעה, הסיכון והטיפול הנדרש לסינון האבק. לדוגמא, התקנת גלאי אבק במזגנים מאפשרת טיפול מקדים לניקוי מסנני המזגן.